Thistle Street, Edinburgh

Edinburgh - LGBTQI+ City Guide

De Schotse hoofdstad is wereldberoemd om zijn geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur. Maar wist je dat je er ook de grootste gay scene van Schotland hebt? De ‘Pink Triangle’ zit vol uitstekende eettentjes, relaxte kroegen en vette clubs.  We gevn je hier graag een paar tips over de leukste LGBTQI+ friendly plekken van de stad.

OVERDAG OP PAD

 

The Street, een onafhankelijke LGBTQI+ bar en bistro aan de rand van de Pink Triangle, serveert overdag goeie koffie en lekkere street food. In de avonduren krijgt de zaak een buzzing feestsfeertje. Je kunt er zowel binnen als buiten een zitplek reserveren, wat zeker een aanrader is bij een van meest onstpannen tentjes van Edinburgh. Ook een aanrader: maak je eigen souvenir is de retro fotobooth (waar het resultaat natuurlijk zwart-wit is).

Pak, als je de Schotse hoofdstad bent, ook iets mee van alle beroemde kunst en cultuur. Bezoek bijvoorbeeld (gratis!) de Scottish National Gallery of Modern Art, waar je beelhouwwerken van wereldklasse ziet en betovert wordt door de prachtige tuinen. Recente aanwinsten in de collectie zijn onder andere werken van Salvador Dali and Jenny Saville (te zijn tot maart 2022).

'S AVONDS OP STAP

Four male friends sitting at a table, having a drink at Canny Man's, Edinburgh, Scotland.

De leukste gaybars van Edinburgh zitten in de Pink Triangle, in het centrum van de stad bij Leith Street en Broughton Street. Ga voor creative cocktails, heerlijk, modern eten en dansen tot in de late uren (het echte feest begint meestal na elven) naar de oudste LGBTQI+ venue van de stad CC Blooms. Liever iets relaxters en meer low key? Dan is de  de Regent Bar met zijn pints of beer en traditionele Schotse keuken de zaak voor jou. Fijn om te weten: veel gerechten op de kaart zijn vegetarisch, vegan of glutenvrij. Biertjes en bellini’s voor budgetprijzen drink je bij Planet Bar, je krijgt er live entertainment en drie keer in de week karaoke gratis bij.

LOGEREN IN STIJL

Vlakbij de LGBTQI+ hub van de stad zijn er vele chique accommodaties zoals The GlasshouseThe Scotsman HotelThe Balmoral Hotel en Alva House, plus diverse gay-owned and run guest houses en B&B’s.

HOE KOM JE IN EDINBURGH?

Er gaan directe vluchten vanaf Schiphol naar Edinburgh Airport, maar de trein is een goed alternatief. Kies voor de ferry van Ijmuiden naar Newcastle en pak daar de intercity of reis van Amsterdam of Rotterdam direct naar Londen met de Eurostaer en stap daar over. Vanaf Londen is de treinreis naar Edinburgh ongeveer viereneenhalf uur.

Bekijk onze andere LGBTQ+ City Guides

Birmingham
Brighton
Cardiff
Glasgow
Manchester
Londen
Bristol
Newcastle