England’s Waterways – Reis naar het hart van Engeland

Thursday 01 January 1970

De Engelse Midlands hebben duizenden kilometers aan gerestaureerde kanalen uit de tijd van de industriële revolutie. Ooit aangelegd voor het vervoer van goederen (en het smokkelen van boeven naar Londen, als we tv-serie Peaky Blinders mogen geloven). Tegenwoordig vormen ze een fijne plek voor een vaarvakantie in relaxed tempo. Het project England’s Waterways helpt je aan inspiratie voor zo’n vakantie.

De boten

Varen op een narrow boat

De kanalen zijn soms behoorlijk smal, dus moeten de boten dat ook zijn. Je vaart over de waterwegen in een speciale canal boat van maximaal 7 voet (2,1 meter) breed. Ze worden om deze reden ook wel ‘narrow boat’ genoemd. Gelukkig zijn ze wel behoorlijk lang, dus je hebt volop ruimte. Daarnaast bieden ze alle comfort en voorzieningen die je zoekt tijdens de vaart zoals een keuken en een wc/badkamer.

Een drijvend vakantiehuis

Vakantie op een narrow boat

Op de meeste boten zijn slaapplaatsen aanwezig. Jullie voertuig is dus meteen jullie vakantiewoning. Meestal is er binnen ook een zitgedeelte, maar dat dat gebruik je het liefste natuurlijk zo min mogelijk. Terwijl je staat te sturen op het achterdek of languit liggend op het dak zie je veel meer van de omgeving en beleef je Engeland optimaal.

Leren varen

Leren varen op een narrow boat

Is een fluitje van een cent. De boten gaan niet hard dus je hoeft niet in te halen en sturen gaat eenvoudig met een roer aan de achterkant. Bij het ophalen van de boot krijg je van de verhuurder een korte uitleg en daarna vaar je eenvoudig weg. Je hebt geen vaarbewijs nodig.

Tot in het centrum van de stad

Narrow boats in Birmingham

Door hun oorspronkelijke functie als echte weg komen de kanalen overal, zelfs helemaal tot midden in de steden. Of het nou gaat om Birmingham, na Londen de grootste stad van het land, de geboorteplaats van Shakespeare Stratford-upon-Avon of historische steden zoals Leicester en Rugby, je komt met jouw bootje helemaal tot in het centrum.

Attracties onderweg

Warwick Castle 750

Ook tijdens het varen kom je veel mooie en interessante plekken tegen. Kastelen en oude kerkjes. Bossen, heuvels en schitterende vergezichten. De natuur is er vaak zo ongerept en schoon dat het moeilijk is voor te stellen dat het hier nog niet zo heel lang geleden vol stond met de rokende schoorstenen van fabrieken. Je ziet her en der nog wel overblijfselen van dat industriële verleden, maar dan als cultureel erfgoed (en roken doen ze al lang niet meer).

Op de foto zie je Warwick Castle. Entreekaarten koop je bij VisitBritainShop.

Inspirerende ontmoetingen

Ontmoeting bij de sluis van Stafford

Sluizen en aquaducten zorgen voor bijzondere momenten. De eerste keer een beetje spannend, maar daarna juist onvergetelijk en voor veel bezoekers hoogtepunten van hun tocht. Vooral omdat je bij de sluizen (zelf te bedienen met de hand) praktisch altijd wel in gesprek raakt met een geïnteresseerde buurtbewoner. Ook gezellig en met garantie op een praatje: aanleggen bij een van de pubs aan de waterkant voor een hapje of een drankje.

Wandelen en fietsen langs England's Waterways

Wandelen langs England's Waterways

Op de oevers van England's Waterways liepen vroeger de paarden van de trekvaart. Vlak en redelijk breed waren ze dus altijd al en tegenwoordig zijn ze ook nog eens op veel plaatsen verhard. Perfecte paden voor een wandel- of fietstocht dus. Ga je iets verder van deze gebaande routes af, dan sta je midden in de natuur en kun je als echte hiker of mountainbiker ook je hart ophalen. 

Meer over wandelen en fietsen op EnglandsWaterways.com

In cijfers

Kaart van de belangrijkste waterways

Er is een aantal indrukwekkende cijfers te noemen als het gaat om England’s Waterways. De meeste imponeren omdat ze zo hoog zijn, eentje juist omdat hij zo laag ligt.

  • Er zijn in totaal meer dan 500 boten te huur bij 44 verschillende havens (en haventjes)
  • Het netwerk van waterwegen in de West Midlands is ruim 3000 kilometer lang
  • De langste rivier in de regio is de Severn, hij is ongeveer 350 kilometer lang
  • Jaarlijks vieren er 380.000 mensen hun vakantie op het water in een narrow boat
  • De maximum snelheid op de meeste waterwegen is…vier mijl per uur (zes km/u)

Latest Blogs

Top 10 Harry Potter locations in London

Top 10 Harry Potter locations in London

Die zehn schönsten Gärten Großbritanniens im Frühling

Minafon on The Bodnant Estate, a secluded barn conversion in the Welsh countryside.
Die zehn schönsten Gärten Großbritanniens im Frühling

VisitBritain Newsletter